Deti sa dnes vozili v historickej električke

02.06.2012 Bratislava

Bratislava 1. júna (TASR) - Historická električka previezla dnes deti ulicami Bratislavy. S evidenčným číslom 38 ju popoludní, pri príležitosti Medzinárodného dňa detí, vypravil Dopravný podnik Bratislava (DPB) a voziť sa v nej mohli všetci zadarmo.

Ako prví si do nej nastúpili prváci zo Základnej školy na Vazovovej ulici. "Samotná jazda, originálne cestovné lístky, ktoré im dala šarmantná pani sprievodkyňa Alžbeta Marmulová a prednáška vodiča o historických vozidlách im urobili nesmiernu radosť," priblížila Denisa Krivosudská z DPB. Okrem okružnej jazdy deti dostali od DPB aj darčeky - špeciálne dopravné pexeso a puzzle. Chlapcom a dievčatám sa podľa Krivosudskej vyhliadková jazda natoľko páčila, že na konečnej podaktorí aj odmietali vystúpiť.

Po obhliadke mesta a dvoch krátkych prestávkach, počas ktorých vodič Peter Hronček vykladal svojim pozorným poslucháčom históriu električky, nastúpili do vozidla ďalší nadšení školáci. "Druháci mali z výletu historickým vozidlom rovnakú radosť ako ich mladší kolegovia," dodala Krivosudská.

V roku 1958 električku vo vlastných dielňach vyrobil Dopravný podnik mesta Bratislavy ako náhradu za "Päťokeňák" číslo 38. Konštrukcia vozňa a podvozok vychádzajú z vlečných vozňov rakúskej firmy Simmering-Graz-Pauker. Vozeň sa začal stavať pre neistotu prevádzkovania električiek T2 na rozchode 1000 mm a už od výroby bol jednosmerný. Stal sa poslednou dvojnápravovou električkou, ktorá bola skonštruovaná v bývalom Československu.
 
 
 

Vyberte región